Bizsegő bézsesek

Karitatív lányok, asszonyok Győrött mozgolódnak

                                           Bizsegő bézsesek

Egy különleges nevű segítő csoport alakult hölgyekből idén márciusban Győrött.  A Bézs Kör tagjai azóta immár 131-en vannak, számos karitatív rendezvényt vittek már véghez, és tervek sora áll készen tarsolyukban a megvalósításra.

- A bézs egy felnőtt szín, gyerekek szinte sohasem választják. Aki kedveli ezt, az lendületes, önálló és művelt. Nagyon büszke jó tulajdonságaira. A semleges színek gyakran háttérként szolgálnak. Emiatt szükség van mellettük egy erősebb színre is, de egyes esetekben önmagukban is elégnek bizonyulnak – válaszolja a névválasztás okát kutató  kérdésre Pintér-Péntek Marica a győri Bézs Kör vezetője.

Hogyan jött az ötlet egy ilyen kör megvalósítására?

-  Egy normálisan működő társadalomban, családban, bármely közösségben, tökéletesen működik a nők és férfiak közötti egyensúly. Egy igazi nő nem kívánkozik a szivarszobába, ahogy egy igazi férfi sem tolakodik egy péntek délutáni, barátnős letyepetyére a kávézóba. Arra szövetkeztünk, hogy szűkebb környezetünkben visszaállítsuk azt az egyensúlyt, ami eltűnőben van, nevezetesen a női szerepvállalásunk fényében segítünk a rászorulóknak, mosollyal, sütivel, jó szóval és tettekkel, pénzben és időben  ki nem fejezhető jótéteményekkel, mindezt úgy, hogy nem feledkezünk meg önmagunkról sem. Mert segíteni is csak az tud igazán, aki lelkileg is stabil lábakon áll, bízik önmagában, ezért hinni tudja a világon egy állandó van: a  változás. Reményeink szerint jó irányba.

                                                                                                                 Pintér-Péntek Marica a bézses véradáson

Milyen gyakran találkoztok?

-  Havonta egyszer, minden hónap második szerdáján, de ha épp valami jótéteményt csinálunk, akkor azon apropóból is

Csak győri és környékbeli tagjaitok vannak? 

- Nem, vannak tagjaink például Budapestről és Bécsből is.

Milyen megmozdulásokat szerveztetek már ezidáig?

-  A röpke három hónap alatt ellátogattunk nyugdíjas otthonba anyák napja alkalmából. Ide süteményekkel készültünk, óvodások pedig műsort adtak, papírvirágokat készítettünk a nyugdíjasoknak. Adtunk vért, rendszeresek járunk kórházba a gyerekhez, élelmiszereket gyűjtöttünk rászorulóknak (célzottan öt nagycsaládos győrszentiváni családnak). Fogasokat vettünk és szereltünk fel a kórház nőgyógyászati osztályára négy öltözőbe, mert nem voltak. A kórház gyerekosztályán gyereknapot tartottunk: játékokkal leptük meg őket és egy bohóccal. Egész napos programra vittük el a Bóbita gyermekotthon 30 lakóját és ajándékokkal halmoztuk el őket.

 Mi lesz a legközelebbi "akciótok”? 

-  Éppen most nyertünk meg egy pályázatot, ami 100 ezer forint összegű támogatás, ebből  készségfejlesztő játékokat vásárolunk a gyerekeknek, és úgy építettük fel a, pályázatot, hogy negyedévente bővítjük a játékparkot.

 Akik kedved kaptak, hol tudnak csatlakozni hozzátok?

- Jelen pillanatban a Facebook-on van egy bézses zárt csoportunk. Ha valaki jelentkezik, azonnal felvételt nyer. Nincs semmi megkötés, nem kötelező semmi sem. Mindenkinek a ,,jóságára” van bízva és természetesen az idejére, hogy ki miben szeretne segíteni.

                                                                                                                                                A Bézs Kör alapító csapata